ΑΠΟ ΤΗ ΜΗΛΟ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

Το νησί είναι 151 τ.χλμ. και στο λιμάνι του Αδάμαντα (φωτό) υπάρχει συνεδριακό κέντρο και μουσείο μεταλλευμάτων. Στη μαρίνα αράζουν πλοιαράκια και γιωτ, που έναντι αμοιβής, κάνουν το γύρο του νησιού και πηγαίνουν στις πιο δυσπρόσβατες παραλίες και υπάρχουν πολλές τέτοιες...

...εκτός από τη περιοχή Παπικινού (φωτό), η οποία βρίσκεται μόλις 1χλμ. έξω απ' τον Αδάμαντα και την περιοχή της Χιβαδόλιμνης, οι οποίες έχουν παραλίες ακριβώς δίπλα στο δρόμο, για όλες τις υπόλοιπες παραλίες, πρέπει να μπεις σε χωματόδρομο και μετά από κάποιο σημείο να αφήσεις το αυτοκίνητο και να περπατήσεις. Οι αποστάσεις μέχρι τις παραλίες κυμαίνονται από τα πέντε λεπτά ποδαρόδρομο, μέχρι τα δεκαπέντε λεπτά...

...στη περιοχή Θειορυχεία, το καλύτερο είναι μηχανή cross. Ο δρόμος είναι στενός, ίσα που χωράει ένα αυτοκίνητο, έχει γκρεμό και ο δρόμος θα μπορούσε να συναγωνιστεί τις ειδικές διαδρομές των motocross. Επιπλέον, για να φτάσεις στη παραλία, πρέπει να κατέβεις με τα πόδια σ' ένα κακοτράχαλο μονοπάτι...

...αυτός ο δρόμος βγάζει στο Ριβάρι, ένας πολύ όμορφος υδροβιότοπος και συνεχίζει για το Εμπορειό, μια περιοχή πολυδιαφημησμένη, αλλά απαξιωμένη. Για να πας εκεί πρέπει να μπεις πρώτα στο καλντερίμι που φαίνεται αριστερά από την εκκλησία και να βγει σ' ένα χωματόδρομο που περιστασιακά έχει άσφαλτο...
...ο υδροβιότοπος Ριβάρι...

...βόρεια, στη Πολλώνια ή Απολλωνία, γίνεται εξόρυξη μπετονίτη και βαρύτη, ακόμα και σήμερα. Μια τεράστια έκταση για τα μέτρα του νησιού, δίνει εργασία στους κατοίκους του...

...στο χωριό Τριοβάσαλος υπάρχει supermarket Champion!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΑΓΝΩΣΤΑ & ΠΕΡΙΕΡΓΑ κατά τον ΑΛΕΣΣΑΝΤΡΟ ΜΕΡΚΙΟΡΙ στο ΓΕΩΤΡΟΠΙΟ

Στο Ισλαμαμπάντ οι οδοί δεν έχουν ονόματα αλλά αριθμούς π.χ. Ε-6, G-8, Β-39 κλπ.

Η ετοιμολογία του Λουξεμβούργου προέρχεται από την κέλτικη λέξη Lucilem δηλ. "μικρό" και τη γερμανική burg δηλ. "κάστρο".

Η Λιβερία προέρχεται από το λατινικό liber δηλ. "ελεύθερος" αφού κατοικήθηκε από τους πρώην σκλάβους που ήρθαν από τις ΗΠΑ μόλις απέκτησαν την ελευθερία τους.

Η Παραγουάη προέρχεται από τοπικές διαλέκτους των πρώτων ινδιάνικων φυλών. Αποτελείται από τις λέξεις para "ποτάμι", gua "από", i "νερό".

Ο όρος Αυστραλία πρωτοδόθηκε από τον Άγγλο εξερευνητή Μάθιου Φλίντερς που ταξίδεψε πρώτος ως εκεί και την αποκαλούσε australis δηλ. "νότια" terra δηλ. "γη".

Η ρίζα του όρου Αραβία στα αραβικά έχει πολλές έννοιες, όπως: δύση, έρημος, πωλητής, κοράκι... Ενώ η λέξη Σαουδική, αναφέρεται στη βασιλική οικογένεια των Saud που ίδρυσαν το ομώνυμο βασίλειο.

Για τη λέξη Μάλτα, υπάρχουν δύο θεωρίες. Η πρώτη είναι ότι η ετυμολογία της προέρχεται από το ελληνικό μέλι και οι Ρωμαίοι την αποκαλούσαν "Melita" και η δεύτερη θεωρία ότι προέρχεται από την ονομασία Maleth που είχαν δώσει οι Φοίνικες στο λιμάνι.

Το Mali, σημαίνει ιπποπόταμος στην τοπική διάλεκτο της φυλής Μαλινκέ.

Οι Μαλδίβες, προέρχονται από τις αραβικές λέξεις Malah που σημαίνει "παλάτι" και Dhibat που σημαίνει "νησί", επειδή στο νησί βρισκόταν το παλάτι του σουλτάνου!

Το Puerto Rico, σημαίνει "πλούσιο λιμάνι το οποίο ονόμασαν οι Ισπανοί το 1520, αλλάζοντας τη παλιά ονομασία που ήταν San Juan Baptista (προς τιμή του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή) που το είχε ονομάσει ο Χριστόφορος Κολόμβος. Η πρωτεύουσα του όμως ονομάζεται ακόμα και σήμερα Σαν Χουάν.

Η Πορτογαλία, οφείλει την ονομασία της από τη λέξη Portus που σημαίνει "λιμάνι" και Cale που ήταν η πρώτη φυλή που εγκαταστάθηκε στις όχθες του ποταμού Δούρου.

Η Αμερική, ονομάστηκε έτσι από τον Αμέρικο Βεσπούκι, Ιταλό εξερευνητή, πήρε δε την θυληκή υπόσταση το όνομα, επειδή όλες οι ήπειροι είχαν θυληκές ονομασίες: Ασία, Ευρώπη..κλπ.

Το Μοντεβιδέο, κατά μια εκδοχή ονομάστηκε έτσι, επειδή ένας ναύτης του Μαγγελάνου, μόλις είδε το βουνό Τσέρο, είπε τη φράση "Monte vide eu" που σημαίνει "είδα ένα βουνό".

Παταγονία, ονόμασε ο Μαγγελάνος αυτή τη γη, επειδή, μόλις είδε τους μεγαλόσωμους ιθαγενείς, τους αποκάλεσε Patagao, που σημαίνει "γίγαντας".

Ανγκόλα, είναι τίτλος ευγενίας που χρησιμοποιούσαν οι βασιλιάδες Ndongo, (Ngola) και την ονόμασαν έτσι οι Πορτογάλοι που ήταν οι πρώτοι άποικοι και συμμάχησαν με τους βασιλείς ιθαγενείς.

Anguilla, στα ιταλικά, σημαίνει χέλι και έτσι την ονόμασε ο Χριστόφορος Κολόμβοςμ επειδή το σχήμα της, του το θύμιζε.

Ο Κολόμβος επίσης ονόμασε την Αντίγκουα, προς τιμή του καθεδρικού ναού της Σεβίλλης Santa Maria Antigua και τη Μπαρμπούντα, (barbuda) που σημαίνει "γένια", επειδή οι ιθαγενείς είχαν όλοι γένια!

Βάσει της περιβαλλοντικής πολιτικής της UNESCO, για την δημιουργία προστατευμένων περιοχών, η Ελλάδα βρίσκεται στη 106η θέση με διάθεση του 2,1% των εδαφών της, ενώ το Λουξεμβούργο, που είναι πολύ μοκρότερο από την Ελλάδα, βρίσκεται στη 23η θέση με διάθεση 13,9%, αφού στη λίστα τα πρωτία τα έχει η Δανία, με 32,2%!

Ο ποταμός τησ Γαλλίας δεν λέγεται Σηκουάνας, αλλά Σεν. Σηκουάνας ονομάζεται ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται στο ποτάμι.

Το όνομα της Ιρλανδίας, προέρχεται απ' τον όρο "Eire", που με τη σειρά του είναι παράφραση της κέλτικης λέξης Iweriu, που σημαίνει "γόνιμη γη".

Το Μαρόκο, στα αραβικά αποκαλείται "al Maghrib" δηλαδή, "η περισσότερο μακρινή Δύση".